p     09 575 1603

e     scott@architektur.co.nz

Cover
Cover
Cover
Cover
Cover
Cover
Cover
Cover
Cover
Cover
Cover
Cover
Cover
Cover
Cover
Cover
The following are the above articles re-typed for easy reading.

Blomfield Spa

The owners of this property had already begun living in an old two-storey house, so had very particular requirement for certain spaces relative to views and orientations, which were well thought out. This made designing the house a pleasure as designer and client shared an understanding of the circumstances.


The slope of the sight and the location of a large protected pohutukawa tree (which dominates the street-site of the property) meant the basement garaging was the obvious solution.


The clients wanted some separation from their teenage children so the first floor became a master suite, including bedroom, walk-in wardrobe, ensuite, lounge and his and her studies. The children's bedrooms are on the ground floor, on the same level as the main living areas, kitchen and outside decks around the pool.


Some of the most striking features of the exterior of the house are the louvers - horizontal, elliptical aluminium blades on the street side, with softer vertical cedar-timber fins on the north-west elevation. These have been designed to allow shading at particular times of day and year and create privacy as well as interest o the facades.


A sand-coloured blockwork base grounds the house, while the cedar clad top storey hovers above, offering both sheltered outdoor living below and a contrast of materiality. The colour palate is in keeping with its beachside location, just two houses back from Takapuna Beach.




Hot Design - Bach Facade

An inspired light box in the Coromandel

Three words describe this Tairua beach house: impossible to miss. A collaboration between Morgan Cronin, who owns the house and Scott Fowler of Architektur, it is inspired by American beach houses of the 1950's and although notable for a striking attention to detail, it is much at ease in its Coromandel surrounds. The design is daring in the of light, vertical cedar slats shroud an almost completely glass walled box containing the one level living of three bedrooms, two decks and lounge, plus the kitchen and bathroom combinations which won Cronin Kitchens the Kitchen and Bathroom Designer of the Year awards NKBA Kitchen and Bathroom Awards 2005. The concept was a simple floating box with the main living areas aligned along the length of the house and unobstructed views and flow inside and out says Cronin.


From the south facing deck, which is cantilevered over the houses main access, the view takes in the Tairua estuary and ranges beyond. The opposite side offers direct flow onto the sand dunes from the open pontoon-like deck. Looking back up from the beach, the dune line is unspoilt and conceals the house from view. Cronin says the beach house has become an extension of Auckland life for his family and is 'home' on weekends. American ash floors and panels contrast the cedar exterior; while recessed lighting around the perimeters of the rooms, as well as the under-lit kitchen counters embrace the floating theme.


Cronin and Fowler have worked together on client projects in the past and Cronin wanted the architectural designer he worked with to respect and enhance his own ideas. He presented Fowler with an advanced conceptual brief that was realised with the help of builder John Cox and lighting designer Alvaro Calderon. Fowler says the best part of being involved was having a client with great concepts and design instincts as well as an uncompromising dedication to detail and quality.




Pacific Views

It's quite Deceptive; it's a relatively compact house.


This house at Tairua Beach, New Zealand, is one a one a half hour drive southeast of Auckland. Unlike many others parts of the country, which are heavily forested, this region features numerous species of cacti. In some ways, it feels like some of the beach resorts outside Los Angeles says designer Scott Fowler, director of Architektur.


The house was designed for Morgan Cronin, owner of Cronin Kitchens, who was responsible for the award winning kitchen. I really can't take any credit for the kitchen that was completely Morgan's design says Fowler. The house, with floor to ceiling glass walls, is partially enclosed by cedar battens. The front of the house faces the street and the Pacific Ocean and features pivoting timber batten screens to increase privacy. To the rear, the facade is exposed allowing views of an estuary.


The two elevations are quite different. From the street the house reads as a two storey building, with its zinc clad walls and garage door. However, from the read, as a result of the slope of the land, the house appears as a single storey. It's quite deceptive, it's a relatively compact house, says Fowler.


The ground level comprises a double garage and circular staircase that leads to the living areas. The plans on the first floor are fairly open, with the kitchen, living and dining areas enjoying unimpeded views from the ocean to the estuary. On the other side of the house are three bedrooms, including the main, with an ensuite and walk-in dressing area.


Like many homes of the early 1960's, there's a certain informality in the arrangement of the outdoor spaces. A timber deck encircles the house and at the rear are two further timber decks, linked by a bridge or walkway and to ensure the outdoors are used during the outdoors are used during the cooler months, an outdoor fireplace appears on the lower of the two decks, also clad with cedar battens.


I understand what the writer is saying but the wording makes it seem like the house was built in the 60s.




ARCHITECTURAL DELIGHT IN ST HELIERS HAVEN

Looking for the ultimate 21st century entertainer's home with privacy and character? Then this remarkable 5 bedroom residence, designed by Scott Fowler, must go to the top of your list. This six year old, two storey home which offers 540m2 square meters of indoor/outdoor living and entertaining space is nestled well away from the road on secure 1527m2 level park-like grounds. The secure auto-gated driveway leads past an abundance of diverse trees and extensive lawn to the covered entrance way of the attractive brick exterior home.


Beyond the double doors is a high ceiling floored foyer. Opposite is a large living area with double sliders opening onto a covered al fresco dining patio and an extensive poolside entertainment deck. Three generous sized bedrooms have easy access to the deck and lap-pool, as well as an exquisite fully tiled bathroom, separate large laundry, storage space and internal access to the three car garage. An attractive wooden staircase entices you upstairs to a huge kitchen/family room offering views of the Rangitoto Channel from a sunny entertainment deck. A beautiful well equipped and integrated kitchen features a spacious butler's pantry and elegant stainless steel bench space.


Adjoining in immense formal lounge/dining with charming feature fireplace. The luxurious master bedroom has a separate study plus walk-in wardrobe and fully tiled en suite with chic stand alone bath. An equally lovely bathroom services the other bedrooms and family living areas. As well as security, central vac, air conditioning and sound systems this family home is in desirable St Heliers Bay Primary and Glendowie College Zones.




Contemporary Character Renovation - Architektur

Architektur has been involved in renovations in many areas and fields. We work closely with the client to meet their requirements. This example was a turn of the century villa in Wellington with sub-standard lean-to additions at the rear.


The 1905 villa in Wadestown was converted into a contemporary, functional, family home. Despite the ultra modern interior, the original beauty and charm of the building has not been erased. Owners Mike and Lara Pearce have kept the villa's timeless entrance way intact as a beautiful reminder of the site's history.


Creating modernity was the aim of Capital Builders Ltd. The classic looking front entrance is in no indicative of the ultra modern interior and rear entrance. An internal telecom and laundry shoot and family sized bathroom are some of the modern features incorporated within. Extensive glass allows plentiful sunshine in the home and natural timber floors are hardwearing for durability. Capital Builders Ltd is a well-established Wellington business with a team of professional building staff that enjoys challenging projects such as this.


Primed Painting Services Ltd provided the gibstopping, plastering and painting with the aim of retaining the exterior's original character and creating a contemporary internal space. Primed Painting Services used Dulux premium paints throughout the interior. The walls received 'Wash n Wear' paint in 'Opononi' colour matched to the dead flat acrylic ceilings and semi-gloss enamel on doors and trims. The Dulux premium paint is a washable, low sheen acrylic, ideal for walls in family homes. Primed Painting Services Ltd has 20 years experience in painting, wall papering, water blasting and airless spraying to homes in the Wellington regions for 10 years. Denver Anderson and staff apply their high degree of skills to all new houses and renovations plust occasional commercial projects.


Scott Young at Yes Electrical Ltd supplied the lighting, alarm and intercom system in this home. For a subtle, serene lighting plan in the kitchen and dining areas, Yes Electrical Ltd installed stylish down lights. The lack of hanging bulbs creates a spacious area making the rooms large and uncluttered. Funky lightshades throughout the rest of the home add a personal touch. The state of the art alarm system is easy to use and the associated hardware is attractive and unobtrusive This home also features a useful intercom system making communication between the front door and the upstairs a breeze and eradicating the need for busy parents to trudge up and down stairs. Yes Electrical Ltd are adept at installing all electrical, lighting and alarm systems.


Freer Phillips fitted out the stylish kitchen and supplied bathroom vanities, office furniture, lounge storage and the laundry chute from the upstairs bathroom to the laundry. Overall, they achieved a clean, contemporary look with ergonomic fixtures. The ash timber was selected to create a light, airy feel indoors, whilst stainless steel and two pot lacquered finishes were used in the kitchen for their durability. The floor to ceiling kitchen fixtures and clever lounge shelving both optimise home and storage options. Freer Phillips Ltd's joinery manager Trevor Hurley has 25 years building experience in all areas of cabinet making and wooden joinery. The company specialises in purpose built, high quality joinery for residential and commercial projects. Freer Phillips also offer a design and planning service.